Willy Vanderzeypen

03/01/2008

Documenten van het proces der tempeliers

Geplaatst onder: Documenten proces tempeliers — Willy Vanderzeypen @ 13:11

HISTORISCHE DOCUMENTEN

VAN HET PROCES TEGEN DE TEMPELIERS

Yves Van Buyten & Willy Vanderzeypen - 2003/4

Tijdens de voorbereiding van ons boek “De Tempeliers, de huurlingen van de paus‘ hebben wij meer documenten van het proces in het Nederlands vertaald dan degene die uiteindelijk in het boek werden gepubliceerd.  Die vindt u in deze rubriek terug.  Het zijn:

1. Het memorandum van Jacques de Molay, grootmeester van de tempeliers, aan paus Clemens V waarin hij het fusievoorstel tussen de orde van de tempel en van het hospitaal afwijst (1306).

2. De vragen van de Franse koning Filips de Schone aan de universitaire theologen van Parijs in verband met zijn rechten als koning in het proces tegen de tempeliers en hun mening over de schuld van de tempeliers (begin 1308).

3. Het antwoord van de universitaire theologen op de vragen gesteld in (2) (25 maart 1308).

4. Een anoniem advies waarvan de auteur advocaat Pierre Dubois was, een heftige verdediger van de voorrang van de koninklijke macht op die van de paus (begin 1308).

5. Het pamflet: Een vermaning van het volk aan de paus, eveneens geschreven door Pierre Dubois (1308).

6. Eerste redevoering van de legist Guillaume de Plaisians te Poitiers voor de paus (29 mei 1308).

7. Tweede redevoering van Guillaume Plaisians te Poitiers voor de paus. (14 juni 1308). Plaisians is de vertrouwensman van Guillaume de Nogaret, de eerste Franse politicus die beroep deed op de publieke opinie, volksvergaderingen organiseerde, pamfletten liet uitdelen en petitiecampagnes opzette. Nogaret is de grote man achter het dossier tegen de tempeliers en diende de koning met een diepe toewijding en een totaal gebrek aan scrupules.

Het volledige artikel kan u inkijken door hieronder op (meer…) te klikken. 

(meer…)

Gemaakt met WordPress