Willy Vanderzeypen

03/01/2008

Documenten van het proces der tempeliers

Geplaatst onder: Documenten proces tempeliers — Willy Vanderzeypen @ 13:11

HISTORISCHE DOCUMENTEN

VAN HET PROCES TEGEN DE TEMPELIERS

Yves Van Buyten & Willy Vanderzeypen - 2003/4

Tijdens de voorbereiding van ons boek “De Tempeliers, de huurlingen van de paus‘ hebben wij meer documenten van het proces in het Nederlands vertaald dan degene die uiteindelijk in het boek werden gepubliceerd.  Die vindt u in deze rubriek terug.  Het zijn:

1. Het memorandum van Jacques de Molay, grootmeester van de tempeliers, aan paus Clemens V waarin hij het fusievoorstel tussen de orde van de tempel en van het hospitaal afwijst (1306).

2. De vragen van de Franse koning Filips de Schone aan de universitaire theologen van Parijs in verband met zijn rechten als koning in het proces tegen de tempeliers en hun mening over de schuld van de tempeliers (begin 1308).

3. Het antwoord van de universitaire theologen op de vragen gesteld in (2) (25 maart 1308).

4. Een anoniem advies waarvan de auteur advocaat Pierre Dubois was, een heftige verdediger van de voorrang van de koninklijke macht op die van de paus (begin 1308).

5. Het pamflet: Een vermaning van het volk aan de paus, eveneens geschreven door Pierre Dubois (1308).

6. Eerste redevoering van de legist Guillaume de Plaisians te Poitiers voor de paus (29 mei 1308).

7. Tweede redevoering van Guillaume Plaisians te Poitiers voor de paus. (14 juni 1308). Plaisians is de vertrouwensman van Guillaume de Nogaret, de eerste Franse politicus die beroep deed op de publieke opinie, volksvergaderingen organiseerde, pamfletten liet uitdelen en petitiecampagnes opzette. Nogaret is de grote man achter het dossier tegen de tempeliers en diende de koning met een diepe toewijding en een totaal gebrek aan scrupules.

Het volledige artikel kan u inkijken door hieronder op (meer…) te klikken. 

(meer…)

01/01/2008

Het kathaarse netwerk van Pradelles

Geplaatst onder: Het kathaarse netwerk van Pradelles — Willy Vanderzeypen @ 20:04

Het kathaarse netwerk van Pradelles

1220-1244

Willy Vanderzeypen - 2007

 

Pradelles-Cabardès is een dorp in het hart van de Montagne Noire, gelegen op duizend meter hoogte, ten noorden van Carcassonne. Tijdens ons verblijf waren we nieuwsgierig naar de geschiedenis van de plaats in de kathaarse periode. We vonden in feite veel meer dan we hadden verwacht, namelijk de aanwezigheid en de werking van een actief kathaars netwerk. We zijn dan in de eerste helft van de 13de eeuw en weten dat allemaal uit een lange verklaring voor de Inquisitie van een dorpsbewoner, Pierre Daydé van Pradelles. Hij was niet een eenvoudige gelovige maar vele jaren lang één van de trouwste agenten van de Bons Hommes. De Inquisitie wilde daar natuurlijk meer over weten en Pierre Daydé werd opgeroepen. Op 8 februari 1244 verscheen hij ‘vrijwillig’ voor de dominicaanse inquisiteurs, Ferrer en Durand. Hij legde een lange verklaring af, boordevol informatie over de clandestiene kathaarse kerk in de omgeving van de Pic de Nore.

In 2007 hebben we deze Latijnse verklaring in het Nederlands vertaald en vervolgens in groep onderzocht. Op die manier hebben we dat clandestiene netwerk van de bons hommes en bonnes femmes zo nauwkeurig mogelijk proberen op te sporen. Historisch detectivewerk, en dat is het ook, maar dan wel aan de hand van eigentijdse bronnen. De feiten en vernoemde namen in de verklaring van Pierre Daydé hebben we tevens vergeleken met de algemeen gekende context en andere verklaringen. Want dergelijke tekst is voor het onderzoek bij eerste oogopslag slechts een ruwe diamant die pas begint te schitteren wanneer het door de onderzoeker bewerkt en geslepen wordt.

(meer…)

Gemaakt met WordPress