Willy Vanderzeypen

25/02/2008

De tempeliers van de Roussillon: Mas Déu

Geplaatst onder: De tempeliers van de Roussillon: Mas Déu — Willy Vanderzeypen @ 19:15

De tempeliers van de Roussillon :

HET DROOGLEGGEN VAN DE VIJVERS ROND MAS DEU

Willy Vanderzeypen - 2008

In de middeleeuwen was de vlakte rond Perpignan een gebied met talrijke lagunes, vijvers en moerassen. In vele oorkonden worden dorpen vermeld met in hun nabijheid één of meerdere grote plassen zoals Banyuls-dels-Aspres, Mailloles, Ponteilla en Bages. Belangrijke lagunes lagen op het grondgebied van Nyls. Buiten wat vis brachten ze niets op of waren zelfs een hinder voor de bevolking door de muggenplagen.

Tegen het einde van de 12de eeuw begon men langzamerhand deze waterzieke terreinen tussen de twee rivieren Tech en Têt droog te leggen. Zo verdween rond 1170 een eerste vijver ten noorden van Perpignan. De opdrachtgever was de laatste graaf van de Roussillon (comtat de Rosello), Girard II.

Met historische zekerheid weten we dat een aantal andere werken werden uitgevoerd in opdracht van de tempeliers. Die hadden zich vijftig jaar eerder in de streek gevestigd en werden met open armen ontvangen hetgeen bewezen wordt door de overvloed van schenkingen.  Tussen 1180 en 1190 liet de orde volgende vijvers droogleggen : de vijver van Caraitg te Ponteilla, de vijver Sabadell te Nyls en de vijvers van Bages en Bajoles. De impuls daartoe kwam vanuit de hoofdcommanderij van Mas Déu, gelegen op een lage heuvel in de buurt van Trouillas, en gesticht in 1138. Na verloop van tijd was dit één van de belangrijkste werkgevers in de streek.

Het volledige artikel kan u inkijken door hieronder op (meer…) te klikken 

(meer…)

Gemaakt met WordPress