Willy Vanderzeypen

16/02/2011

GUILHEM GARNERS VAN LANTA, ossendrijver, kathaarse agent en sergeant te Montségur

Geplaatst onder: Montségur — Willy Vanderzeypen @ 10:30

GUILHEM GARNERS van LANTA

ossendrijver, kathaarse agent en sergeant te Montségur

- Voor Johan Verweirder -

Guilhem Garners van Lanta is een eenvoudige ossendrijver in een grote boerderij op het platteland van Toulouse. Gedurende vele jaren en in extreme omstandigheden beschermt hij dagelijks kathaarse vrouwen die zich moeten verbergen voor de ketterjagers van de inquisitie. In de zomer van 1243 moet de man echter zijn geboortestreek verlaten en trekt naar het nog steeds vrije versterkte dorp (castrum) van Montségur, ondanks het beginnende beleg daarvan door de kruisvaarders. Hij wordt sergeant in de troep van de militaire verdedigers onder het commando van Peire Roger de Jonge van Mirepoix, net zoals een andere streekgenoot van hem, Imbert van Salles. Maar bij de overgave van het kathaarse castrum in 1244 is de keuze van beide sergeanten niet dezelfde…

Guilhem werd nooit door de inquisitie gearresteerd en bijgevolg bestaat er ook geen verklaring van hem voor de rechtbank. Toch is hij één van de weinige personages uit die periode waarvan de documentatie voldoende rijk is om alsnog veertien jaar van zijn leven te kunnen beschrijven. Zijn avonturen sluiten bijna naadloos aan bij de belevenissen van zijn belangrijkste beschermelinge, de bonne femme Arnolda van Lamothe. Van haar kunnen we in het archief van de Nationale Bibliotheek van Parijs wel een getuigenis inkijken, en wat voor één!

De boer moet indruk hebben gemaakt op zijn tijdgenoten want talrijk zijn de getuigen die voor de rechtbank spreken over zijn gevaarlijke clandestiene handelingen. We vinden ze vooral in volume 23 van het Fonds Doat. In de procesverbalen noteren de middeleeuwse klerken zijn naam als: Willelmus Garneriis of Garners, en ook de Lantario of de Lantaresio. Het is dus even uitkijken wanneer we de documenten uitkammen op zoek naar deze man.

Het volledige artikel kan u inkijken door hieronder op (meer…) te klikken 

(meer…)

Gemaakt met WordPress